vrijdag 15 augustus 2008

Harry's Focus op de slachtoffers van terreur

Deze jongen (rechts) was drie jaar toen hij bij een aanslag was betrokken. Hij is totaal getraumatiseerd en krijgt nu begeleiding in het fysiotherapeutisch centrum in Shiloh.


Netanya
In deze stad en haar omgeving reiken wij de hand aan diverse families, die door de gemeente naar ons zijn verwezen of die door relaties met ons in contact zijn gekomen.
In eerste instantie verstrekken wij enveloppen met inhoud. Een en ander is afhankelijk van de samenstelling van de familie. In het verleden gaven wij voedselpakketten. De ervaring heeft ons geleerd dat een familie gelukkiger is met de mogelijkheid geld voor eigen noden te besteden.Verder is het mogelijk om families met kinderen een ander bedrag te geven dan alleenstaanden.

Wij steunen ook jongeren en ouderen, die door het volgen van een cursus een werkkring kunnen krijgen, waarbij zij niet worden gehinderd door hun handicap. Een handicap opgelopen door een terreuraanslag.
Ons doel, algemeen gesproken, is mee te werken aan de mogelijkheid om zo veel mogelijk in de dagelijkse maatschappij mee te draaien . Dat voorkomt een zwaardere trauma of geneest op deze manier.

Samaria
In dit deel van ons land zijn percentagebewijs veel slachtoffers en families, welke leven beneden de armoedegrens. Door de dagelijkse spanning zijn veel kinderen getraumatiseerd en kunnen beide ouders niet meer werken. Hoewel het overal rustig lijkt, is de veiligheidscontrole niet weg te denken, waardoor het vaak moeilijk is om b.v. in Netanya of Tel Aviv een functie te houden of te krijgen. Men moet immers voor donker thuis zijn.
In samenwerking met rabbijn Uriel Gurfinkel verzorgen wij voedselpakketten. De Rabbijn stelt de pakketten samen en distribueert deze meestal gedurende de avonduren. Veel families schamen zich dat zij deze hulp nodig hebben. In het donker ziet niemand dat ze geholpen worden.

Verder hebben we enkele families, die door ons direct geholpen worden. Met een enkele familie hebben we direct en regelmatig contact.
In een vorig verhaal heb ik geschreven over Sharona, de echtgenote van een zwaar gehandicapte man en moeder van 3 kinderen. Zij schaamt zich om zelfs aan sociale werkers haar ellende te vertellen. Door gesprekken en aan te tonen dat wij concreet doen wat beloofd is, staat zij open voor hulp, en ook voor hulp van andere organisaties.

Shiloh
Deze plaats met een bijzondere religieuze geschiedenis, ligt tussen Ariel en Jeruzalem. Net langs de groene lijn. De weg blijft in dit gebied altijd een risico. Daarom is in deze weer ongeveer 30 jaar geleden herbouwde oude hoofdstad van het Joodse volk onder leiding van David Rubin (zelf een overlevende van een aanslag) gewerkt aan een situatie waardoor men in Shiloh op school kan gaan, medische hulp ontvangt, recreatie zoals speeltuin en verdere ontspanningsmogelijkheden biedt. Belangrijk hierbij: het fysiotherapeutische centrum waar getraumatiseerde kinderen worden behandeld enz. en ondermeer een uniek opgezet centrum waar jongeren spelen met speciaal daar voor getrainde paarden.

Shiloh heeft mijn hart gestolen. Omdat daar geweldige mensen wonen, omdat daar een bijzondere sfeer heerst, maar vooral omdat de omgeving mij iedere keer weer imponeert. Daar herleeft het Joodse verleden, daar ziet men met eigen ogen dat Joden daar 3.500 jaar geleden bewust hebben geleefd.
Bezoekt u Israel, vergeet dan Shiloh niet. Om met eigen ogen de lijnen van de Tabernakel te aanschouwen is het bezoek al waard.

Nitzan
In deze plaats woont een groot deel van de voormalige Gush Katif bewoners. Van de welvaart, welke door ongeveer 10.000 IsraĆ«li’s is opgebouwd is in Gush Katif niets meer te zien. Maar ook niet in Nitzan.
Men leeft in caravans, er is gebrek aan voldoende vervoer en er heerst voor een groot deel armoede.
Voor deze groep heeft de regering wel veel beloofd, maar tot nu toe amper wat gedaan. In deze plaats helpen wij heel gericht .Velen van U herinneren zich het fietsenproject. Dat was nodig opdat de getraumatiseerde kinderen meer bewegingsvrijheid zouden+ hebben, hun vriendjes konden opzoeken en naar het sportveld konden gaan.

Tot slot zijn er bijzondere gevallen. Hun namen krijgen wij ondermeer door via een Zuid-Afrikaanse werkgroep. Voor meer gedetailleerde informatie hierover kunt u mij mailen.

Alles bij elkaar genomen is er veel werk, dat uitsluitend kan worden gedaan als u ons financieel steunt.
Daarom doe ik een beroep op u ons de mogelijkheid te geven op een goede manier door te werken en dit tot zegen van de slachtoffers van terreur.

Namens de slachtoffers en onze stichting Lechaim, dank bij voorbaat!

Shalom,
Harry Nihom
Coordinator Israel

Stichting Lechaim
Rabo bankrekening 11.77.23.800

Voor Belgiƫ: IBAN NL87 RABO 0117723800 BIC code
RABONL2U

Handelsregisternummer te Dordrecht: 24440169

Voor informatie: veer123@xmsnet.nl of nihom@012.net.il